Binnen en buitenruimtes combineren en toch uw privé behouden, het kan!

De interesse van Philip Stejskal voor architectonisch ontwerp werd ongetwijfeld bepaald door zijn jeugd. Hij kreeg een voorliefde voor ruimtelijke ontwerpen toen zijn vader twee huizen én een nucleaire tuinhuis bouwde voor het gezin in Oostenrijk, waar hij tot zijn tiende woonde. Bij zijn verhuis naar Australië bleef een fascinatie voor verschillende architecturale mogelijkheden hem verbazen.

“Ik blijf geïnteresseerd in de ‘projectwoningen’ die onze voorsteden bevolken, maar mijn interesse ligt in hun consistente onvolmaaktheden.” - Philip Stejskal

Philip Stejskal beschrijft zijn ontwerptaal als een beetje eclectisch en intuïtief met een wiskundige benadering. Elk project is bedoeld zonder vooroordelen. Op basis van de parameters die zijn opgesteld in de briefing, worden kansen op een geheel nieuw niveau verkend. In het proces worden alle gegevens die worden gecompileerd verder verwerkt door schetsen en gesprekken. In de latere fase zal een idee worden geformuleerd dat vervolgens wordt nagestreefd via andere grafische media die het beste het ontwerp weergeven.

 

“De parameters laten grotendeels zien welke vorm of materialiteit het project aanneemt. Er zijn echter consistenties, omdat we in een specifieke context werken met de eindige middelen van onze klanten. Materiaalkeuzes worden door middel van pragmatiek geïnformeerd over kosten en onderhoud, evenals conceptuele en ruimtelijke agenda’s. Als er één overkoepelende benadering of doel is, dan zou dit een wens moeten zijn om belevingswaarde uit elke situatie te halen. Zijnde natuurlijk licht, cross ventilatie, aspect, uitzicht - 90% van de woningvoorraad in onze stad is verstoken van deze basis.” - Philip Stejskal.

Het project bestaat uit verbouwingen en toevoegingen aan een geschakelde woning uit 1890, die voorheen zwaar onderkomen is geraakt. Zoals de meeste huisjes voor arbeiders, had het oorspronkelijke huis een introverte aantrekkingskracht. Met als doel het huis te verbeteren, zag de daaropvolgende eeuw verschillende eigenaren die verschillende aanpassingen aanbrachten. Er waren echter verschillende factoren die ervoor zorgde dat de situatie onveranderd bleef, namelijk; een ongelijkheid van 1,5m in vloerniveaus en een beperkte bouwbreedte.

 

Het was toen dat de huidige eigenaren, Kim Cannon en Philip Burns, positief reageerde op een architecturaal idee van Philip Stejskal om hun ambities te overtreffen. Het ontwerp evolueerde, bijna vanzelf, ongeacht alle beperkingen op de site, naar een genuanceerde relatie tussen de buiten- en binnenruimte van het huis.

Wegens privacyredenen en om de bruikbaarheid van de leefruimtes te maximaliseren, werd er gekozen om de badkamer in het zuidelijke deel van het huis te plaatsen. De badkamer strekt zich uit in de richting van de tuin met een bad aan de kopse kant zodat de eigenaren een aangenaam uitzicht hebben op de tuin en toch van hun privacy kunnen genieten door de verschillende luiken. Het toegangspad naar de tuin begint als een smalle doorgang, wordt breder en wordt een terras met ingebouwde zitplaats en eindigt met een kronkelende stenen trap. Elk element is geleidelijk lager om te compenseren voor het 1,5m hoogteverschil. De eetkamer is ontworpen met een verzonken erker dichtst bij de tuin en een ingebouwde bank tegen de muur.

Artikel via www.volzero.com