Een oude stal met een hedendaags interieur

Het 100-jaar oude “Casa C” ligt in het centrum van Reckingen, Zwitserland, een typische stad in een bergdal. Deze schuur bestaat uit twee eenheden. Structureel gezien gebruikt iedere eenheid de traditionele lay-out van de schuur, een lagere verdieping die vroeger gebruikt werd om dieren in te huisvesten en een bovenverdieping die gebruikt werd als hooizolder.

 

 

Vanwege nieuwe dierenbeschermingswetten most de eigenaar de stal permanent sluiten. Het afbreken van de schuur om een nieuwe constructie te bouwen was niet mogelijk omdat het deel uitmaakt van het historische dorpscentrum en het een beschermd monument is. Daarom was het de taak om de stal om te bouwen zonder de buitenste gevel te vernietigen.

 

 

De hoofdstructuur van de schuur werd behouden. De structuur van de middenmuur was zeer belangrijk voor het concept. Het nieuwe weekendhuis is dus een gebouw binnen de hooizolders geworden. De binnengevel is twee keer losgemaakt van de buitenkant. Zo zijn er twee niet-verwarmde alkoven ontwikkeld, één in elke hooizolder, die de oorspronkelijke hoogte en houtstructuur van de ruimte blootleggen. Een daarvan dient als toegangsruimte, de andere ligt voor de woonkamer en kan worden gebruikt als logeerkamer. De binnengevels werden royaal beglaasd om de woonkamer visueel te vergroten en om een verbinding tot stand te brengen tussen de oude en nieuwe elementen. De open trap, vroeger gebruikt om het hooi van zolder te halen, dient vandaag als toegangstrap voor het huis.

 

De vakantiewoning bestaat uit een golvende leefruimte en kleine privé kamers. De historische muur, in het midden van het huis, is tweemaal verwijderd. Een spiraalvormig pad stijgt door de kamers met verschillende grootte, hoogte en oriëntatie en verbindt de twee verdiepingen. De slaapkamers zijn als nissen verbonden met de leefruimte. Ten slotte zijn de deuren en kasten geïntegreerd in de muren.

De constructie bestaat volledig uit hout. De vloer is gemaakt van inheemse lariks, de muren en plafonds zijn gemaakt van een hoogwaardig berkenhout, deze contrasteren mooi met het donkere oude hout van de voormalige gevel. Het dak is nieuw bedekt met lariks gordelroos. Alle oppervlakken zijn onbehandeld en blootgesteld aan natuurlijke achteruitgang.

 

 

Artikel door www.archdaily.com

Foto’s door José Hevia