Duitsland bouwt eerste houten windturbine ter wereld

Volgens een rapport van het ‘Department of Energy’ dat in augustus werd gepubliceerd, werd vorig jaar ongeveer $ 14 miljard geïnvesteerd in de windindustrie, wat goed is voor een toename van 32 procent van de Amerikaanse productiecapaciteit en ongeveer 75.000 fulltime banen heeft gecreëerd. Hoewel al die schone energie goed is, zijn windturbines niet zo groen als je misschien denkt. Momenteel wordt er meer staal gebruikt in de windenergie-industrie dan in de scheepsbouw. Het maken van staal heeft enorme hoeveelheden energie nodig, is duur en brengt schadelijke CO2 in de atmosfeer. Daarom experimenteert een Duits bedrijf met de naam TimberTower met een nieuw turbinebeeld - het bedrijf vierde onlangs de installatie van ’s werelds eerste houten windturbinetoren in Hannover, Duitsland. TimberTower zegt dat de turbine 400 ton CO2 afvangt en tegelijkertijd schone, duurzame energie genereert.

timbertower-germany-1

De TimberTower is vervaardigd uit een systeem van gelijmde gelamineerde houtpanelen en oppervlaktecomponenten, beter bekend als CLT. Deze componenten worden ter plaatse geassembleerd tot een gesloten,, hol lichaam met een zeskantige, achthoekige of twaalfhoekige dwarsdoorsnede. De benodigde hout- en oppervlakte-elementen worden vervaardigd door partners uit Duitsland en Oostenrijk. “Het PEFC-certificaat van onze houtleveranciers garandeert dat de gebruikte grondstof afkomstig is an ecologisch, economisch en sociaal verantwoord bosbeheer”, luidt de website van het bedrijf. Dit unieke concept zorgt voor efficiëntere verzending, wat de koolstofemissies en kosten in verband met windenergie verder vermindert. De in Hannover gebouwde toren is ongeveer 100 meter hoog en kan voldoende elektriciteit produceren om 1.000 huizen van stroom te voorzien.

timbertower-germany-3

De TimberTower voldoet aan alle huidige eisen voor verzekering, certificering en brandbeveiliging en gaat gegarandeerd minimaal 20 jaar mee, hoewel er een tijd komt dat deze vervangen zal moeten worden. Omdat het van hout is gemaakt, is recycling niet alleen mogelijk, het is vrij eenvoudig. “De TimberTower is een mijlpaal op weg naar groene energieproductie omdat we 99 procent hernieuwbare bronnen gebruiken”, zegt Holger Giebel, Managing Director van TimberTower. Het bedrijf zet dat het nu begint met het testen van de nieuwe turbine, met de hoop tegen het einde van 2019 elektrische stroom te produceren. Ondertussen gaat TimberTower aan een nieuwe 140 meter toren beginnen.

timbertower-germany-2

 

Artikel door inhabitat.com door Beth Buczynski