Een traditionele Koreaanse ‘Hanok’ (wolkenkrabber) volledig uit hout

‘Vernacular Versatility’, onlangs bekroond met de eerste plaats in de 2014 eVolo Skyscraper Competitie, probeert de traditionele Koreaanse architectuur aan te passen in een eigentijdse, gemengde high-rise. Het lokale ontwerp van de Hanok, het ‘antoniem van een westers huis’ en een toonbeeld van de Koreaanse stijl, is uit bijna elke Koreaanse stad verdwenen. Uitgebreide stedelijke ontwikkeling in de jaren ’70 leidde tot een overvloed in moderne flatgebouwen en, bijgevolg, een verlies van gevestigde Koreaanse lokale architectuur. Yong Ju Lee’s doel is om de Hanok weer in een van de drukste districten van het land te brengen om aandacht te trekken en om mensen hun interesse, in traditionele architectuur, te stimuleren met de intentie dat “het uiteindelijk zal worden opgenomen in het dagelijkse leven van de mensen”.

 

section

Volgens Yong Ju Lee “wordt de Hanok gekenmerkt door zijn eigen houten constructiesysteem en pannendaken, waardoor een sterk formeel gebaar ontstaat. De dakrand kan aangepast worden om de hoeveelheid zonlicht, die in het huis binnenkomt, te regelen. Het belangrijkste structurele element is een houten verbinding, bekend als een Gagu*, die net onder het dak zit waar de kolom samen komt met de balk en ligger zonder enige extra vestiging. De eenvoud van deze verbinding kenmerkt ook de esthetiek van de Koreaanse traditionele architectuur.”

 

closeup

Historisch gezien is dit structurele systeem uitsluitend op plan ontwikkeld en alleen van toepassing op woonhuizen met één verdieping. Met de komst van meer complexe modelleringssoftware kan er onderzocht worden of dit systeem ook kan worden geïntegreerd in hoogbouw. Dit plan kan “een nieuw hoofdstuk van mogelijkheden” brengen door deze honderd jaar oude traditie te integreren in het hedendaagse straatbeeld.

De houten “Gagu” verbindingen

 

assembly-NL

 

Artikel door www.archdaily.com door James Taylor-Foster

Foto’s door Yong Ju Lee