Bel ons vrijblijvend op +32 (0)89 463 048
Hsbb Houtskeletbouw
Brugstraat 70 - 3960 Bree
T: +32 (0)89 463 048
E: info@hsbb.be
F: +32 (0)89 46 61 92
BE 0874 902 485
The making of B&B Sasput

Houtskeletstructuur op 22 dagen wind- en waterdicht
In het lentenummer van Limburg Bouwt schetsten we al de plannen van Dirk Peeters en zijn echtgenote Tania om een bed & breakfast te bouwen in Sint-Lambrechts-Herk. In deze bijdrage zoomen we dieper in op de ruwbouwwerken. De 600m² grote houtskeletstructuur staat momenteel wind- en waterdicht klaar voor de verdere afwerking.
Eind februari ging de eerste spade voor B&B Sasput de grond in. De eerste uitdaging was al meteen de hoge grondwaterstand. “Daarin werd een berekend risico genomen en maar 10 dagen bronbemaling geplaatst. Daarna zijn we meteen beginnen graven. Tijdens de grondwerken hebben we wel twee grote peilbuizen van diameter 250mm laten plaatsen met een dikke laag grind op de bodem. Die hebben we dagelijks gemonitord. Wanneer het grondwater toch terug zou stijgen voor de kelder voltooid was, konden we nog altijd ingrijpen,” opent Dirk Peeters.
Na de graafwerken startte Clauwers Betonwerken met de voorbereidende werken voor de bouw van de ter plaatse gestorte betonnen kelder. “Het bouwvolume is volledig onderkelderd,” frist Dirk Peeters op. “De achterzone is bestemd als ondergrondse parking, aan de linkerzijgevel is een helling naar de kelder voorzien. De voorste zone herbergt onder meer een wasruimte, een binnenspeelplaats en technische ruimtes. Bedoeling is ook dat de logistiek – leveren van levensmiddelen en goederen en het afhalen van afval – via de kelder gebeurt. Voor het afval werken we met een ondergronds opslagsysteem. De vrachtwagen ledigt het vanaf de helling naar de kelderverdieping.”
Bouwen in recordtempo
Eenmaal de kelderwanden door Clauwers werden voltooid (in amper 1,5 weken), nam HSBB de lead in de ruwbouwwerken. De houtskeletbouwer uit Bree plaatste de betonnen welfsels, de betonnen druklaag en een grondregel als basis voor de houtskelet. “18 dagen later stond de ruwbouwstructuur met onderdak er,” vertelt Dirk Peeters. “De structuur is vooraf volledig in 3D uitgetekend. Ook de verschillende technieken waren al bestudeerd en mee ingetekend. Dat maakte het mogelijk om tijdens de productie van de gevelelementen en vloerdelen al de nodige uitsparingen te voorzien voor kokers, leidingendoorvoeren, … Fabrikant Dupac heeft het 3D-ontwerp vervolgens in uitvoeringsplannen omgezet om de CNC-machines aan te sturen. HSBB kreeg de verschillende bouwelementen op de werf aangeleverd met de nodige plannen voor de opbouw.”
HSBB bouwt de dragende structuur volledig wind- en waterdicht af voordat er andere activiteiten beginnen. “Dat wil zeggen dat de pannen op het dak liggen, de regenafvoeren en de ramen en deuren geplaatst zijn,” licht René Heijnen toe. Op 40 dagen is die klus geklaard. Daarna kan de metselaar de gevelsteen rond het gebouw beginnen plaatsen en kan binnen verder gewerkt worden aan de plaatsing van de technieken.” De ventilatiekanalen plaatst HSBB al in één beweging mee met het optrekken van de ruwbouw. Na het afkleven van de naden tussen de panelen aan binnen- en buitenzijde worden de compartimenten vol geblazen met cellulosevlokken. Eenmaal de technieken geplaatst zijn, verzorgt HSBB nog de plaatsing van de dekvloer en de lichte binnenwanden in gipskarton.
Troeven van houtskelet
Het mag duidelijk zijn dat het tempo in het ruwbouwtraject hoog licht. “Dat is één van de redenen waarom we voor houtskelet hebben gekozen,” motiveert Dirk Peeters. René Heijnen schetst de troeven van zijn bouwtechniek: “Houtskeletbouw is een lichte en snelle bouwmethode. Bovendien is het een maatvast concept. De volledige structuur is nauwgezet uitgetekend. Daardoor konden we de ramen tijdig bestellen, zodat ze samen met de gevelelementen op de werf geleverd kunnen worden. De houten ramen van het Ewitherm uit Zonhoven zijn kant-en-klaar op de werf geleverd om geplaatst te worden. “De ramen zijn al gelakt aan binnen- en buitenzijde en voorzien van de drievoudige beglazing. Straks tillen we ze met de bouwkraan tussen het gebouw en de stelling naar de juiste plaats om ze te monteren. Moeilijker hoeft het niet te zijn,” motiveert René Heijnen. De ramen staan op een koudebrugonderbreking in Purenit, dit om koudebrug vrij te kunnen werken tussen binnenvloer en buitendorpel. De ramen worden luchtdicht en waterdicht in het skelet gemonteerd. De deuren zijn voorzien van een onderdorpel met het oog op de luchtdichtheid.
Niet alleen ramen en deuren, ook andere maatafhankelijke elementen – zoals de keuken – kunnen al na het ontwerptraject besteld worden. “Zo kan de doorlooptijd van het bouwtraject maximaal samengedrukt worden. De structuur wordt bovendien in ideale omstandigheden in een atelier voorbereid. De montage op de werf blijft beknopt in tijd en is daardoor minder weersafhankelijk.” De goede luchtdichtheid is een bijkomende troef van een houtskelet. Er zijn veel minder naden (luchtlekken) dan bij een klassiek metselwerk. Die dienen zorgvuldig afgeplakt te worden. Dat gebeurt met producten van Siga, die topkwaliteit leveren om dit soort werk uit te voeren. “Wanneer dat secuur gebeurt, ben ik ervan overtuigd dat de luchtdichtheidswaarde hier onder de plafondwaarde van 0,6n51 blijft. Gemiddeld scoren we 0,3 n51 à 0,35 n51 op een gebouw. Met een groot gebouw als de B&B is het eenvoudiger om een lagere waarde te scoren.
Flexibele indeling
De volledige structuur van de B&B is in hout opgetrokken, maar niet volledig in een HSB-systeem. “De lichtschacht en de buitenbergingen aan de gaanderijen zijn in Cross Laminated Timber (CLT), een houten constructie-element bestaande kruislings op elkaar gelijmde houten planken. Dankzij het gebruik van CLT hebben we de 11,75m hoge liftschacht op 2 à 3 uur kunnen bouwen. Ze is in één stuk van de fabriek aangeleverd en met de bouwkraan in het gebouw gehesen. Probeer dat maar eens met een betonnen schacht,” vertelt René Heijnen.
Bijzonder aan de ruwbouwstructuur is dat er – één wand niet te na gesproken – geen binnenwanden zijn. “Straks tijdens de afwerking creëren we de indeling met behulp van gipskarton wanden. De verdiepingsvloeren hebben een overspanning van 6m. Ze zijn vervaardigd uit prefab vloerelementen bestaande uit Kerto ribben, gemaakt bij DUPAC in Bocholt.”
B&B met een extra
Dirk en Tania hebben met hun B&B-concept meer voor ogen dan het louter aanbieden van overnachtingen. Ze werken aan een businessconcept waarbij bedrijven in B&B Sasput terecht kunnen voor opleidingen, brainstormsessies, … “Naast toeristen willen we ons ook richten op bedrijven. Ze kunnen hier terecht voor een veelzijdig aanbod, met onder meer trainingen, teambuildings, … We stellen een pakket samen op maat van de verwachtingen van bedrijven en ondernemers. We vullen daarbij het volledige programma in van het faciliteren van de activiteiten tot het zoeken van de nodige sprekers of lesgevers. Sasput zal zelf ook regelmatig opleidingssessies inrichten die voor iedere zakenman en –vrouw toegankelijk zijn. Eén van de eerste thema’s waar we rond zullen werken is ‘werkvereenvoudiging’. Werk wordt vaak nodeloos complex gemaakt. Werkvereenvoudiging is een manier van denken waarbij men ervan overtuigd is dat men steeds kan verbeteren. Het is een dagtaak op zich, waarin bedrijven vandaag moeten durven investeren,” besluit Dirk.
Technische fiche B&B Sasput - Hasselt
Betonwerken kelder: Clauwers - Bocholt
Ruwbouw: houtskelet wind- en waterdicht, inclusief dekvloer en binnenwanden: HSBB - Bree
Start werken: februari 2017
Voorziene einddatum: oktober 2017